Φιλοσοφια στην Αθηνα


Michael Frede – In Memoriam
18 Αυγούστου, 2007, 8:11 μμ
Filed under: Uncategorized

Στις 11 του Αυγούστου πέθανε από πνιγμό στον Άγιο Μηνά της Βοιωτίας ο Μίχαελ Φρέντε, ένας από τους σημαντικότερες μελετητές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Ο Φρέντε γεννήθηκε το 1940 στο Βερολίνο και δίδαξε στα πανεπιστήμια του Πρίνστον, του Μπέρκλεϋ και της Οξφόρδης. Το 2005 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον τελευταίο καιρό λάμπρυνε με την παρουσία του την φιλοσοφική ζωή αυτής της πόλης διδάσκοντας στα μεταπτυχιακά σεμινάρια του ΜΙΘΕ.

Ο Φρέντε ανήκει σ’εκείνη την κατηγορία των μελετητών που με την έρευνά τους καταφέρνουν ν’ανοίξουν νέους δρόμους ακόμα και σε πεδία όπου επικρατεί η αίσθηση ότι τίποτα καινούργιο δεν μένει να ειπωθεί. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως τα ενδιαφέροντα του Φρέντε κάλυπταν σχεδόν το σύνολο του φάσματος της ελληνικής φιλοσοφίας, από τον Πλάτωνα μέχρι το Βυζάντιο, συνδυάζοντας την εντυπωσιακότερη φιλοσοφική εμβρίθεια με την πιο σπάνια φιλολογική επάρκεια. Η σύγχρονη άνθηση των σπουδών στην στωική λογική και τον πυρρώνειο σκεπτικισμό οφείλει πολλά στο έργο του. Το ίδιο ισχύει και για τις μελέτες του πάνω στον Αριστοτέλη και την φιλοσοφία της ύστερης αρχαιότητας.

Από τις πολυάριθμες μελέτες του αναφέρουμε ενδεικτικά τις ακόλουθες: Die Stoische Logik, 1974· Essays in Ancient Philosophy, 1987· Aristoteles, Metaphysik Z, κείμενο, μετάφραση στα γερμανικά, υπομνηματισμός (σε συνεργασία με τον Günther Patzig), 1996· The Original Sceptics: A Controversy (συνεπιμέλεια με τον Myles Burnyeat), 1997· Pagan Monotheism in Late Antiquity (συνεπιμέλεια με την Πολύμνια Αθανασιάδη), 2001· Aristotle’s Metaphysics Book Lambda (συνεπιμέλεια με τον David Charles), 2001.

Τα πιο θερμά συλλυπητήρια στους ανθρώπους που τον αγαπούσαν.


5 Σχόλια so far
Σχολιάστε

Σχολάριε,

Εκανες άριστα που έγραψες το μικρό αυτό σημείωμα στη μνήμη του Frede.
H ποιότητα του πολιτισμού μιας χώρας φαίνεται κι από τον τρόπο που αναγνωρίζει και τιμά την πνευματική προσφορά επιστημόνων σαν τον Frede.
Κατά τα λοιπά, έχουμε εκλογές πλέον, οπότε τα κόμματα, ο Τύπος, τα λοιπά ΜΜΕ και τελικώς ο μέγας κριτής, ο λαός, δηλαδή όλοι εμείς, δεν έχουμε καιρό για τέτοιες «λεπτομέρειες»!
Εμας τους Νεοέλληνες πάντα μας απασχολούσαν τα μεγάλα (πχ. γιατί ο Καραμανλής, ενώ υποσχέθηκε επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, αθέτησε την υπόσχεσή του αυτή, οπότε τώρα εκτίθεται με το να την επαναλαμβάνει? – αυτό ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στο δελτίο των 8 του MEGA xθες βράδυ), ποτέ τα μικρά (όπως το μέλλον της παιδείας και της έρευνας στον τόπο μας, η συνεισφορά ανθρώπων σαν τον Frede στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας – για την οποία αρχαία φιλοσοφία επαιρόμαστε, χωρίς όμως να την μελετάμε, κλπ).
Πάντως, Σχολάριε, εαν πάμε έτσι και δεν υπάρχει και Θεός (όπως θέλει να μας πείσει ο Dawkins και οι συν αυτώ), και ειδικά αυτό που κάποιοι «θεριακλήδες» Ελληναράδες αποκαλούν «ο Θεός της Ελλάδος», ειλικρινά την βάψαμε!

Σχόλιο από Μετεωρίτης

Συμφωνώ με το Μετεωρίτη για τη σημασία να γράψεις αυτό το σημείωμα στη μνήμη του Frede. Για την αναρχία και απαξίωση της κλασσικής σκέψης ευθύνη έχουμε όλοι.

Σχόλιο από Evangelos

Εδω ειναι παντα οαση ποιοτητας.Ευχαριστω.

Σχόλιο από o -kairos

καλό μήνα … μου αρέσει το άρωμα που απλώνεται σ’αυτή τη γωνιά.

Σχόλιο από frankiethecat

Ας πάμε στο φιλοσοφικό του μνημόσυνο, στις 31 Οκτωβρίου, στις 7 το βράδυ, στην Αίθουσα Δρακόπουλου, στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου. Ας μην είναι λιγοστό το ακροατήριο, σαν ελάχιστη τιμή στη μνήμη του.

Σχόλιο από manos
Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %sΑρέσει σε %d bloggers: